Anesthesiologie
Anesthesiologie
Als anesthesioloog ben je verantwoordelijk voor de vitale functies van de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Het is een afwisselend vak waar bij je intensief bezig bent met de fysiologie van de patiënt. Je werkt in een hoogtechnologische omgeving waar veel ontwikkelingen plaatsvinden. Doordat Anesthesiologie één van de grootste afdelingen van het UMC Utrecht is, ben je vaak betrokken bij ontwikkelingen van nieuwe projecten. 50 aios volgen hun opleiding in het UMC Utrecht.
Het vakgebied anesthesiologie uitklapper, klik om te openen
Het werkterrein is veel op de operatiekamers, maar ook bij de pre-operatieve screening, de Pijnpoli, soms de Spoedeisende hulp of andere afdelingen in het ziekenhuis. Samenwerken met het OK team is erg belangrijk, je moet op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. Daarnaast moeten snelle beslissingen worden genomen en moet een anesthesioloog goed kunnen anticiperen. Als anesthesioloog begeleid je de patiënt gedurende het hele peri-operatieve traject, vanaf het moment van sedatie tot het ontwaken op de uitslaapkamer.
Dynamisch en divers
Anesthesiologie is een dynamisch en divers vak, je krijgt te maken met patiënten van alle leeftijden, traumaslachtoffers en soms ook erg zieke kinderen. Je werkt samen met alle snijdende specialismen. Snel kunnen handelen is een must. Het resultaat van je handelen is direct zichtbaar. Anesthesiologie is een technisch vak waar het communicatieve aspect zeer belangrijk is, zowel met de patiënt als met het team.
Programma opleiding anesthesiologie uitklapper, klik om te openen
Drie van de vijf opleidingsjaren worden doorgebracht bij de afdeling Anesthesiologie van het UMC Utrecht. Het tweede opleidingsjaar breng je door in een van de regionale clusterziekenhuizen (Rijnstate Arnhem, Diakonessenhuis Utrecht, Meander MC Amersfoort, Gelderse Vallei Ede of Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn) en tevens één jaar op het Intensive Care Centrum van het UMC Utrecht.
Uitstroomprofielen anesthesiologie uitklapper, klik om te openen
In de loop van de opleiding kiest de aios één van de drie uitstroomprofielen. Toegang hiertoe wordt verkregen door sollicitatie tijdens de opleiding. Tijdens deze differentiatiefase kan de aios er ook voor kiezen enkele maanden in een andere kliniek stage te lopen. De uitstroomprofielen zijn:
- Perioperatieve zorg
- Intensive care geneeskunde
- Pijngeneeskunde en palliatieve zorg
Binnen de differentiatie Perioperatieve zorg wordt vervolgens gekozen voor een verdiepingsstage van zes maanden uit één van de volgende deelgebieden:
- Algemene anesthesiologie
- Cardioanesthesiologie
- Intensive care
- Kinderanesthesiologie
- Neuroanesthesiologie
- Wetenschap
- Obstetrische anesthesiologie
- Pijngeneeskunde en palliatieve zorg
- Urgentiegeneeskunde
Vaak is het mogelijk een deel van de differentiatie in een regionale kliniek te volgen.
Bas Kersten over de opleiding anesthesiologie uitklapper, klik om te openen
Vanaf de eerste dag heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze om in het UMC Utrecht de opleiding tot anesthesioloog te volgen. Al in het eerste jaar maak je kennis met alle facetten van het vak, zoals de perioperatieve zorg, acute zorg en pijnbestrijding, maar is er ook uitgebreid tijd om te wennen aan een nieuw ziekenhuis en nieuwe opleiding. Er heerst een heel open sfeer op de afdeling met zowel de supervisoren als verpleegkundigen en anesthesie medewerkers. Als je de basisvaardigheden van de anesthesie onder de knie hebt, is het tijd om in één van de aangesloten perifere klinieken aan de slag te gaan om kilometers te maken. Aansluitend doe je ervaring op in de Intensive Care geneeskunde. Het UMC Utrecht onderscheidt zich ten opzichte van andere specialistenopleidingen in Nederland door de individuele benadering van de aios. Tijdens de opleiding wordt met iedere aios een individueel opleidingsplan opgesteld, waarbij aios de mogelijkheid krijgen om talenten zo goed mogelijk te ontplooien, maar ook om fouten te maken en te werken aan de eigen verbeterpunten. Gedurende de verdiepings- en competentietijd in het 4e en/of 5e jaar van de opleiding zijn in het UMC Utrecht alle mogelijkheden aanwezig om je te verdiepen in een sub-specialisme zoals Intensive Care geneeskunde, pijnbestrijding en perioperatieve zorg. Daarnaast zijn er veel contacten met andere centra zowel in binnen- als buitenland voor het volgen van verdiepingsstages. Hierdoor weet iedereen zijn plek te vinden.
Als je in het UMC Utrecht de opleiding tot anesthesioloog gaat volgen, kom je in een grote, diverse, maar vooral ook heel leuke groep terecht. Binnen de opleiding hebben we een aios-vereniging, waarvan alle aios lid zijn. Met de aios-vereniging organiseren we onder andere een assistentenweekend, meerdere borrels per jaar, een diner en verschillende andere activiteiten. Omdat het zo’n divers gezelschap is qua persoonlijkheden, maar ook qua type arts kun je altijd een hoop van elkaar leren, maar is er ook uitgebreid ruimte voor gezelligheid naar ieders behoefte.
E-module landelijk opleidingsplan anesthesiologie 'Duurzaam en aantoonbaar bekwaam'
In deze module maak je kennis met de visie en inhoud van het Landelijke Opleidingsplan ‘Duurzaam en aantoonbaar bekwaam’ van de Nederlandse medische vervolgopleiding anesthesiologie. De e-module is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de opleiding en is een interessante kennismaking en verdieping op het opleidingsplan.
E-module >
Landelijk opleidingsplan >
Regionaal opleidingsplan >
Lokaal opleidingsplan >
Maak kennis met de opleidingsgroep uitklapper, klik om te openen
Opleider dr. G. (Gersten) Jonker,
Plaatsvervangend opleider prof. dr. R.G. (Reinier) Hoff
Opleidingscoördinator mw. Marcella Brun
Begin juli starten we de sollicitatieprocedure voor de instroomplaatsen van 2025. Je kunt dan tot 1 augustus 2024 via de website werkenbijumcutrecht.nl je sollicitatie insturen. Gesprekken worden naar verwachting gepland in week 39 van 2024. Een assessment maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.
Contact en vragen uitklapper, klik om te openen
Heb je een vraag over de opleiding Anesthesiologie? Neem contact op met Marcella Brun 088 75 53027 of m.brun-vangasteren@umcutrecht.nl.